<< | >> |
در همين حال مسئولان شرکت نفت و گاز پارس از پايان عمليات حفاري ٧ حلقه چاه لايه نفتي پارس جنوبي خبر داده و تاکيد کرده اند: توليد نفت از اين لايه به زودي آغاز مي شود.
اگر چه اين چاه ها در خليج فارس حفاري شدهاند اما در شرايط فعلي ساخت و راه اندازي تنها سکوي در دست ساخت اين ميدان نفتي از پيشرفت اجرايي لازم برخوردار نبوده و تاکنون هيچگونه برنامه زمانبندي براي نصب و راه اندازي اين سکوي دريايي در خليج فارس توسط شرکت ملي نفت اعلام نشده است.
نحوه انتقال نفت توليدي لايه نفتي پارس جنوبي هم ديگر چالش جدي براي استخراج پايدار طلاي سياه در اين ميدان مشترک است به طوري که تاکنون سناريوهاي مختلفي همچون خريد کشتي ويژه استخراج، ذخيره سازي و فرآورش نفت "FPSO" و يا احداث خط لوله دريايي پيشنهاد شده که هيچ يک از اين پيشنهادها حتي به مرحله تصويب هم نرسيده است.
محمدرضا زهيري مديرعامل سابق شرکت نفت و گاز پارس با بيان اينکه چهار سناريو براي انتقال نفت لايه نفتي پارس جنوبي روي ميز است، اعلام کرده بود: خريد کشتي FPSO، ساخت خط لوله 55 کيلومتري نفت به ميدان بلال و ساخت يکسري تاسيسات در اين منطقه، بازسازي و تغيير کاربري کشتي FSU (مستقر در ميادين نفتي سروش و نوروز) از مهمترين پيشنهادهاي در دست بررسي است.
البته تاخيرهاي چندين و چند ساله در توسعه و آغاز توليد نفت در لايه نفتي پارس جنوبي هم در يکي دو سال گذشته واکنش سازمان بازرسي کل کشور را هم به همراه داشت.
اين سازمان نظارتي تير ماه سال 91 با انتشار گزارشي با يادآوري اينکه بر اساس بررسي انجام شده به جز چاههاي مربوط به بلوک A در ميدان حفاري شده و در بلوک C که نزديک مرز است هيچ چاه توليدي حفاري نشده است، تاکيد کرده بود: براي خريد يا ساخت سکو، تاسيسات سرچاهي، پالايشگاه و ساخت واحد فروش و ذخيره شناور (FPSO) نيز اقدام موثري انجام نشده است و پيشرفت طرح مجموعا کمتر از 50 درصد است.
سازمان بازرسي يکي از مهمترين دلايل تاخير در توسعه اين لايه نفتي را ضعف پيمانکار و وجود اختلاف بين شرکت نفت و گاز پارس و شرکت هاي پترو ايران و نيکو و مديريت شرکت ملي نفت ايران عنوان کرده است.
اين در حالي است که قطر به عنوان شريک گازي ايران در پارس جنوبي اخيرا جشن استخراج يک ميليارد بشکه نفت از ميدان الشاهين (مشترک با لايه نفتي پارس جنوبي) را برگزار مي کند تا همزمان با صفر ماندن توليد نفت ايران از اين ميدان مشترک، ظرفيت توليد نفت خود را به بيش از 700 هزار بشکه در روز افزايش دهد.
با اين وجود در حال حاضر هيچ يک از وعدههاي شرکت ملي نفت ايران مبني بر آغاز توليد و انتقال نفت لايه نفتي پارس جنوبي نه تنها عملياتي نشده است که با وجود تکميل برخي از چاه ها، وضعيت نصب سکو و نحوه انتقال نفت ايران ميدان دريايي با ابهام هاي متعددي روبرو است.
هدف از طرح توسعه لايه نفتي پارس جنوبي توليد روزانه 35 هزار بشکه نفت از بخش غير مشترک اين سازند هيدروکربوري است هر چند قطر از سال 1991 ميلادي توليد نفت از اين ميدان مشترک را آغاز کرده است.
- 907 نفر
دیدگاه های شما