لیست دروس ارائه شده ترم بهمن 93 مهندسی نفت- گرایش حفاری و استخراج
- 817 نفر
خلاصه مقاله:
امروزه با توجه به پيشرفت صنعت نفت و انرژي، تست تجهيزات و سازه ها با توجه به هزينه هاي ساخت، نصب، راه اندازي و نگهداري در صنايع نفت و انرژي نسبت به گذشته از اهميت بيشتري برخوردار شده است. ازين رو تكنيك اندازه گيري ميدان جريان متناوب كه روش بازرسي الكترومغناطيسي است، در چند سال اخير بطور وسيعي جهت كشف و اندازه گيري ترك هاي سطحي در بازرسي سكوهاي ساحلي و فراساحلي نفت و گاز ، زير و روي آب، مخازن تحت فشار، تانك هاي ذخيره، تجهيزات راديواكتيو و سازه هاي داراي پوشش رنگ مورد استفاده قرار گرفته است. بازرسي با روش ACFM نيازي به پاكسازي سطح از قبيل رنگبري و زنگبري ندارد و امكان بازرسي از روي پوشش و يا آلودگي هاي ناشي از محيط را دارد، ازين رو به عنوان يكي از روش هاي تست هاي غيرمخرب پيشرفته شناخته شده است. قابل توجه است كه با توجه به سرويس دهي تجهيزات در دماهاي بالا در صنايع نفت و گاز، اين روش امكان بازرسي در حين سرويس دهي را در دماي بالا فراهم نموده است.در اين مقاله با معرفي روش تست و تجهيزات مورد نياز جهت بازرسي سازه و تجهيزات ، به چگونگي كشف و اندازه گيري عيوب و همچنين مقايسه روش هاي بازرسي مختلف با روش فوق از لحاظ دقت آزمون و كارآيي و هزينه هاي بازرسي پرداخته خواهد شد.
بررسي افت فشار در اتصالات يک مسير لوله کشي ورسم نمودار افت فشار به ازاء تغييرات دبي.
تئوري آزمايش
معلوم شده است که مقاومت اصطکاکي که سيال در هنگام حرکت در طول يک لوله ايجاد ميکند باعث افت پيوسته اي در انرژي يا هد کل سيال ميشود.
که افت از رابطه زير بدست ميآِيد
خلاصه مقاله:
سازند هاي سروك و ايلام از مهمترين سازند هاي مخزني منطقه جنوب غرب ايران محسوب مي شوند كه بدليل ليتولوژي مشابه (كربناته) تعيين مرز بين آنها با دشواري هايي همراه مي باشد. در اين مطالعه تعداد 230 مقطع ميكروسكوپي مربوط به سازند هاي سروك و ايلام در دو چاه از چاه هاي حفر شده در ميدان هاي نفتي مارون و آب تيمور مورد مطالعه قرار گرفته اند. 5 جنس و 7 گونه از ميكروفسيل هاي پلاژيك و 17 جنس و 26 گونه از فرامينيفرهاي بنتيك شناسايي شدند كه بر اساس جنس هاي شاخص موجود، 4 بيوزون از بيوزون هاي وايند (Wynd,1965 ) شناسايي شدند كه عبارتند از: Rotalia ،Nezzazatinella-Dicyclina assemblage zone ،Rudist debris zone ،Nezzazata-Alveolinid assemblage zone skourensis-algae assemblage zone با توجه به زون هاي شناسايي شده سن سازند سروك سنومانين - تورونين و سن سازند ايلام سانتونين تعيين گرديد. براساس اين مطالعه مرز سازند هاي سروك و ايلام در دو ميدان مارون و آب تيمور در بالاي زون زيستي 29 وايند (Wynd1965 ) قرار گرفته كه در مقياس ميكروسكوپي با ظهور گونه Rotalia skourensis ودرمقياس ماكروسكوپي بواسطه كارستي شدن و انحلال شديد در رسوبات قابل شناسايي مي باشد كه خود نشان دهنده تاثير حركات ساب هرسي نين در تورونين مياني مي باشد.
هدف هر عملیات حفاری، ایمنی، رسیدن به یک چاه قابل تولید و با کمترین هزینه می باشد. به منظور بهره برداری از یک مخزن نفتی یا گازی و پوشش کل مخزن، چاه های متعدد در گوشه و کنار این مخزن باید حفاری شوند.
بخاطر فرآیندهای زمین شناسی و تکنونیکی که بر لایه های تحت حفاری گذشته است، هر کدام از از لایه ها دارای خصوصیات بسیار متفاوتی از نظر فشار و لیتولوژی خواهند بود. بنابراین، به منظور انجام عملیات حفاری مطمئن و بی خطر، پروسه حفاری یک چاه باید به فازهای مختلفی تقسیم شود و پارامترهای حفاری در هر مرحله باید بر اساس شرایط هر فاز تنظیم گردد.
بعضی از سازندها مانند شیل به آب حساس بود و دچار تورم می شوند و برخی دیگر به قدری سست هستند که در اثر حرکت سیال حفاری شسته شده و به درون چاه می ریزند. در اثر حفر یک لایه پرفشار ممکن است چاه فوران کرده و با بیرون ریختن سیال حفاری سبب ایجاد انفجار و آسیب رساندن به پرسنل گردد. در این حالت، برای کشتن چاه با گل سنگین تر و غلبه بر شرایط باید زمان و هزینه زیادی مصرف گردد. افزایش نامتناسب وزن گل نیز ممکن است سبب شکستن دیواره چاه در لایه های بالایی و هرزروی شدید گل شود که عموما همراه با کیک کردن یا فوران چاه خواهد بود. بنابراین همانطور که گفته شد، پروسه حفاری یک چاه را باید با راندن لوله های جداری مختلف با توجه به شرایط موجود به بخش های مجزا تقسیم کرد.
از آنجایی که بخش عمده ای از هزینه تمام شده یک چاه مربوط به لوله های جداری آن می باشد، طراحی دقیق و مناسب رشته جداری شامل:
انتخاب صحیح نقطه جداره گذای (کفشک) Casing point
قطر و جنس لوله برای صرفه جویی در هزینه نهایی،
و کارایی رشته جداری در طول کل عمر چاه بسیار حیاتی می باشد
شامل پاورپوینت با ۱۷۰ اسلاید به همراه فایل word